Gå til innholdet

E-sport turneringer - hvordan dette går til

Turneringer og konkurranser i E-sport har nå utviklet seg til en mindre institusjon. Norske turneringer pågår kontinuerlig, og du kan følge dem på for eksempel nettsiden Gamer.no. Disse turneringene har omfattende skrevne reglement.

Liksom i annen idrett finnes det kategorier av konkurranser. I norsk E-sports reglement på Gamer.no definieres disse som følgende:

Serie / Liga : Samling av lag som spiller mot hverandre i en sesong, inndelt i en eller flere divisjoner.

Sesong :  En fastlagt periode hvor lag spiller mot hverandre i en serie eller liga.

Turnering : En konkurranse (arrangert av Gamer.no eller annen arrangør) med tre eller flere lag og som inneholder spill etter utslagsmetoden. Turnering kan foregå offline eller online. 

Norgesmesterskap : En stor nasjonal konkurranse arrangert av Gamer.no i samarbeid med E-sportforbundet, hvor tre eller flere lag spiller om tittelen norgesmester i forskjellige spilltitler.

Det finnes aldersgrenser for deltakere. For offline- og online-arrangementer i regi av Gamer.no skal deltakere ha fylt 15 år (med visse unnatak). 

 


Vi har spurt Lars Peter Østrem, nestleder i NESF (Norsk E-sportforbund) litt om hvordan disse konkurransene er oppbygd:

 - Hvordan "velges" et spill til å bli brukt i en offisiell konkurranse? (Stemmes det fram av spillere?)

 Rettigheter og mulighet til å arrangere er helt avgjørende, samt popularitet. I EM og VM spilles DoTA 2 og CS: GO, fordi Valve som er utvikler åpner for det og krever ikke så mye tilbake. Riot Games som eier LoL er mye mer restriktive som gjør det mer utfordrende. Dette gjelder også Blizzard som har Overwatch 2.

 - Hvorfor konkurrerer man fortsatt i f.eks. LoL (League of Legends) og DoTA (Defense of The Ancients), selv om disse spillene nå er blitt ganske gamle?

 DoTA og CS: GO (CounterStrike: Global Offensive) har alltid vært store og fortsetter pga hvordan spillene bygges opp og at Valve som eier spillet gir alle muligheter til å arrangere små og store konkuranser i spillet.

Formatet er også enkelt å se på. Det gjelder og LoL, selv om LoL har litt mer begrensede muligheter fremover.

Formatet med 5 vs. 5 er enkelt for en seer å forstå. Det er helt avgjørende for suksessen til spillene. Jeg tror det er derfor Fortnite forsvant litt mer nå etter VM'et de hadde. Det er fortsatt en E-sport, men per nå er DoTA 2CS: GO og LoL de store.


 

Her kan du følge turneringer som vises på NRK: E-Sport (LL35) 
Høsten 2022 vises Telialigaen i CounterStrike: Global Offensive (CS: GO).

Tenker du selv på å begynne med E-sport? Les mer om det her.

 

Relaterte innlegg


Adresse
Enebakkveien 307, 1188 Oslo
Telefon
+47 40 00 01 61
E-postadresse
support@greencom.no
Foretaksregisteret
928069249MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business